Banner blato Livrare1 

Linie de tranzit dedicată lucrătorilor transfrontalieri la punctul de la Peleș - Zajta

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prefectul Altfatter Tamás a convocat astăzi  11 august 2021 o ședință cu conducerile inspectoratului județean de poliție, a serviciului teritorial și a punctelor de trecere a frontierei cu Ungaria.

Au participat chestorul de poliție Sorin Stan, inspector-șef al IPJ  Satu Mare,  comisar-șef de poliție Alin Pârcălab - șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, comisar-șef de poliție Viorel Roman - șeful Punctului de Trecere a Frontierei Petea și comisar de poliție Daniel Bădița - șeful Punctului de Trecere a Frontierei Urziceni. 

Scopul acestei întâlniri a fost de a analiza parametrii de trafic și organizarea  în punctele de frontieră sătmărene și de asigura condiții decente pentru ieșirea din țară a cetățenilor români care se vor reîntoarce în perioada următoare în țările de rezidență din vestul Europei. 

Punctul de Trecere a Frontierei Petea este printre cele mai aglomerate puncte de pe frontiera cu Ungaria fiind tranzitat de persoane din județele din Moldova dar și din Cluj, Bistrița, Maramureș, Mureș și Sălaj. Valorile medii zilnice de trafic înregistrate la Petea depășesc cu mult cele ale Punctului de Trecere a Frontierei Borș din județul Bihor.  Acest lucru, coroborat cu controlul sistematic care se implementează de doi ani la frontieră (cerință a Uniunii Europene pentru prevenirea terorismului și ulterior gestionarea pandemiei de corona-virus) s-a tradus în timpi mari de așteptare, care uneori au depășit și trei ore în special la sfârșit de săptămână.  

Conform celor transmise de Poliția de Frontieră, partea română asigură în continuare personalul suplimentar necesar pentru funcționarea la capacitatea maximă a punctului de la Petea și s-au făcut demersuri către partea maghiară pentru efectuarea controlului comun în condiții de eficiență. Prefectul Altfatter Tamás a avut astăzi o discuție cu șeful poliției județului Szabolcs-Szatmár-Bereg iar acesta l-a asigurat că va dispune personal suficient în punctele de frontieră pentru a evita blocajele posibile în următoarea perioadă.   

Tot în analiză la autoritățile maghiare se află și solicitarea din partea autorităților sătmărene de a asigura o linie de tranzit dedicată lucrătorilor transfrontalieri la punctul de la Peleș - Zajta care va fi deschis de luni până vineri în intervalele orare adaptate trecerii spre și de la locul de muncă. În acest fel, lucrătorii transfrontalieri își vor scurta timpii de tranzit și vor decongestiona traficul prin Petea.    

Prefectul Altfatter Tamás a solicitat organizarea unei întâlniri comune cu comanda de la Nyiregyháza a poliției și a autorității vamale din Ungaria în perioada 15-20 septembrie pentru găsirea și implementarea unor soluții durabile, eficiente și definitive care să asigure un trafic fluent prin punctul vamal comun Petea-Csengersime și pentru transportatorii în regim internațional de mărfuri.   

În perioada următoare, Poliția de Frontieră recomandă în continuare tranzitarea spre și dinspre Ungaria și prin punctele de trecere a frontierei Urziceni, Valea lui Mihai, Săcueni sau Borș, pentru evitarea timpilor mari de așteptare. În același timp, călătorii pot să se informeze din timp privitor la traficul prin punctele de frontieră care este afișat în timp real pe site-ul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, la adresa https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii