Profesorii Liceului Teoretic Negrești-Oaș continuă greva. Sunt nemulțumiți de decizia Inspectoratului școlar de a desființa clasa a V-a în condițiile în care elevii lor au obținut printre cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională și la olimpiade

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Profesorii Liceului Teoretic Negrești-Oaș au continuat greva, vor fi prezenți și mâine în fața Inspectoratului Școlar Județean și sunt deciși să continue protestul și săptămâna viitoare.

Sunt nemulțumiți de decizia Inspectoratului Școlar de a desființa clasa a V-a începând din toamna acestui an.
Viorel Bud, directorul Liceului Teoretic Negrești-Oaș, a declarat pentru Satu Mare Newselevii claselor V-VIII au obținut printre cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională, dar și la olimpiadele naționale. Mai mult, elevii negreșteni au ajuns șefi de promoție la liceele pe care le-au urmat.
De asemenea, sunt nemulțumiți de răspunsul dat de Inspectoratul Școlar Județean referitor la desființarea clasei a V-a începând din toamna acestui an. Drept urmare, au reacționat la comunicatul de presă transmis de ISJ.
Redăm mai jos reacția Consiliului Profesoral al Liceului Teoretic Negrești-Oaș la comunicatul de presă transmis de Inspectoratul Școlar Județean din 30.01.2023:
”Referitor la punctul 1: criteriile invocate de ISJ:
- Criteriul relevanței (în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare personală și social-economice – extras din Legea 1/2011) – noi considerăm că școala noastră satisface în totalitate criteriul relevanței deoarece rezultatele la EN și BAC au fost întotdeauna foarte bune, peste 90% promovabilitate, elevii noștri participă la multe concursuri școlare de unde se întorc cu rezultate bune și foarte bune. De aceea elevii aleg să urmeze învățământul gimnazial la Liceul Teoretic Negrești-Oaș, nu constrânși. Prin această decizie unii elevi au fost constrânși de către ISJ să urmeze ciclul gimnazial la celelalte două școli din localitate.
- Școala noastră, datorită numărului de elevi are un deficit în ceea ce privește asigurarea fondurilor din costul standard pe elev mult mai mic față de alte unități de învățământ (98% din unitățile din țară nu se încadrează)
- Geografic: în ceea ce privește migrația, pe bază geografică, și către gimnaziile din Municipiul Satu Mare se realizează pe o suprafață mult mai mare, decât migrația făcută către Negrești Oaș. (migrația este din tot județul)
 
Referitor la punctul 2 al comunicatului ISJ
 
- Această decizie de a acorda câte 3 clase la cele două școli gimnaziale din localitate determină imposibilitatea realizării unei concurențe loiale pe care ar fi putut s-o realizeze Liceul Teoretic Negrești-Oaș, referitor la nivelul educației elevilor. 
Școlile gimnaziale din oraș au funcționat, în general, cu două clase pe nivel, cu mici excepții, fără a fi afectate de clasa gimnazială de la LTNO. Dacă ISJ-ul ar fi decis două clase la Școala nr. 3, trei clase la nr.1 și una la LTNO sau trei la Școala nr. 3, două la nr. 1 și una la LTNO, în funcție de sălile de clasă de care dispun, astfel încât anumite clase să nu se plimbe dintr-o sală în alta în funcție de orele de sport, ar fi fost o decizie justificată și mulțumitoare pentru toți cei implicați, inclusiv pentru elevii și familiile acestora care își doreau școlarizarea la Liceul teoretic Negrești-Oaș.
 
Referitor la punctul 3
 
- Ultima parte al comunicatului spune ”aprobarea funcționării clasei a V-a la LTNO nu se justifică”. Nu ni s-au adus motive clare și pertinente referitor la această lipsă de justificare.
(”AȘA PUR ȘI SIMPLU?”)
- Ne punem și următoarele întrebări: De ce Școala Gimnazială nr. 1 a cerut doar o singură clasă cu 26 de elevi pentru clasa a VI-a a anului școlar 2023/2024, deși au două clase de a V-a cu 40 de elevi. Ce se va întâmpla cu cei 14 elevi? O să rămână repetenți sau și-au depus cerere de transfer? ISJ SM nu a știut acest lucru din moment ce a aprobat doar o clasă pentru a VI-a de anul viitor? Sau vor face o mega-clasă cu 40 de elevi? 
 
Referitor la punctul 4 
 
- Învățământul simultan de la școlile apropiate nu se datorează faptului că la Liceul Teoretic au venit 1-2 elevi dintr-o astfel de școală, ci datorită migrației românilor în alte țări, datorită condițiilor de trai oferite de stat și, nu în ultimul rând, faptului că MEN și ISJ-urile din țară nu au permis școlilor din mediul rural să funcționeze cu clase independente la numărul minim de elevi, deși legea prevede acest lucru, ci doar la un număr mediu stabilit de către MEN.
- O altă situație este faptul că elevii vin în Negrești-Oaș încă din clasa pregătitoare, nu doar când încep gimnaziul ( chiar de la grădiniță).
- Acestor elevi și familiilor acestora li se acordă dreptul de a alege unitatea de învățământ pe care să o frecventeze, în schimb celor care doresc să aleagă clasa a V-a la gimnaziul liceului nostru, nu. 
- OBSERVAȚIE:
- Unele clase de la școlile gimnaziale din localitate au un număr mare de elevi din localitățile limitrofe, unele chiar jumătate. 
- Întrebare: Liceul Teoretic Negrești-Oaș provoacă clase simultane la școlile apropiate orașului.
 
Referitor la punctul 5
 
- Dacă MEN și ISJ au primit acea sesizare la care se face referire, ar fi trebuit să înștiințeze unitatea de învățământ astfel încât să aflăm doleanțele părinților respectivi ( din informațiile pe care le avem în urma discuției de la ISJ de săptămâna trecută,- miercuri 25 ian. – ar fi vorba de o singură persoană), astfel încât să încercăm să lămurim și să remediem această situație problemă, în condiții legale.
- Datorită unei sesizări de care noi nu am avut cunoștință s-a ajuns la motivul de a hotărî, pur și simplu, desființarea clasei a V-a, după 30 de ani de funcționare, post 1989 și alți zeci de ani înainte de 1989. Constatăm că sesizarea nu a avut finalitate, eventual, finalitatea – echivalent - desființarea clasei a V-a. 
- Referitor la numărul de solicitări depuse, acestea nici nu erau obligatorii, nici celelalte colegii sau licee teoretice nu au depus astfel de tabele cu solicitări și li s-a aprobat funcționarea gimnaziului. Nici liceul nostru nu a depus aceste solicitări timp de 30 de ani. De ce acum sunt necesare? Mai mult solicitările pentru clasa a V-a trebuie să fie depuse de către părinți, după aprobarea Planului de Școlarizare într-un interval stabilit ulterior. Punem în evidență și timpul scurt în care am fost forțați de ISJ să depunem acest tabel cu solicitări. 
- Consiliul de Administrație al ISJ a avut loc la limita expirării termenului de trimitere către MEN a Planului de Școlarizare județean, fără a mai exista timp pentru contestații și negocieri cu privire la situația unității noaste, la nivel județean.
- Referitor la modul deficitar de care suntem acuzați că am constituit clasa a V-a anul trecut școlar, nu ne-au fost indicate deficiențele. Din punctul nostru de vedere totul a fost transparent și legal, respectând etapele de înscriere și de realizare a testării. Au fost 31 de elevi înscriși și acceptați 26, conform legii în vigoare. Considerăm că această afirmație este o acuzație adresată unității noaste”.
CU RESPECT, 
MEMBRII CONSILIULUI PROFESORAL

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii