Adrian Albu: ”Taxa de salubrizare nu se schimbă, ea rămâne pe loc”. În schimb, se introduce o taxă în plus

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
În cadrul unei conferințe de presă susținută azi la sediul PNL, viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu, a făcut câteva precizări cu privire la taxa de salubrizare, după ce în ultimele zile se discută tot mai mult despre posibilitatea creșterii acesteia de la 7,39 lei/persoană/ună, la 10 lei/persoană/lună.
  • „În esență, și pe scurt, să nu intru în foarte multe amănunte, acea taxă de salubrizare nu se schimbă, ea rămâne pe loc. A fost o cerere de schimbare din partea operatorului. Ei ne-au trimis nouă o adresă în care ne-au cerut că a crescut salariul minim pe economie și așa mai departe, ați auzit povestea acea cu 80 de lei plus TVA pe tonă care este o taxă impusă de Ministerul Mediului pentru ecologizare. Ne-au trimis acea adresă, noi am făcut o discuție cu consilierii, am produs un set de întrebări, am retrimis acel set de întrebări, am făcut o corespondență mai pe scurt. În urma acestei corespondențe dânșii ar fi dorit să introducem acea sumă de aproximativ trei lei și ceva în această taxă de colectare. Cei 3 lei provin din următoarea socoteală, ca să înțelegeți. Sunt 200 și ceva de mii de lei, sumă cu TVA pe care ei trebuie să o achite. Acești bani se împart la 67.000 de contribuabili dacă doriți să mă exprim așa, de persoane cu care operatorul are contract de colectare a gunoiului din municipiu, și să se facă o împărțeală. Această taxă de 80 de lei plus TVA pe tonă este un prim pas introdus acum, iar de anul viitor, dacă nu se intervine asupra ei, va deveni 120 de lei”, a spus Adrian Albu.
Potrivit celor declarate de viceprimarul Albu, taxa de salubrizare nu va crește, însă operatorul va putea introduce o nouă taxă pe factură denumită taxă de mediu. Astfel, taxa de salubrizare nu va crește, dar sătmărenii vor plăti mai mult cu aproximativ 35%. Și asta deoarece la fiecare tonă de deșeuri care ajung la groapa de gunoi de la Doba, se va plăti 80 de lei, ceea ce reprezintă o penalizare aplicată statului român pentru că nu s-a realizat colectarea selectivă.  Adrian Albu spune că SC Florisal SA poate doar să colecteze această sumă pe care apoi trebuie să o verse firmei care administrează groapa de gunoi.
În prezent, locuitorii municipiului Satu Mare plătesc 7,39 de lei/persoană/lună, însă odată cu includerea taxei suplimentare, se va ajunge la aproximativ 10 lei/persoană/lună.
Consilierii locali vor discuta în ședința de joi, 23 februarie, modul în care va fi colectată taxa suplimentară.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii