PNL Satu Mare: PNL a fost cel mai responsabil dintre toate partidele, ridicând primul problema ajutorării românilor în contextul creșterii prețurilor la energie și venind primul cu soluții concrete

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prim-vicepreședintele Organizației județene a PNL Satu Mare, Ciprian Costea, și vicepreședintele Organizației de Tineret, Bianca Murgu, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au subliniat că PNL a fost cel mai responsabil dintre toate partidele, ridicând primul problema ajutorării românilor în contextul creșterii prețurilor la energie și venind primul cu soluții concrete – de pildă legea consumatorului vulnerabil, pe care PSD n-a reușit s-o adopte cât timp a avut majoritatea parlamentară.

Astfel, Costea a arătat că în timp ce USR și AUR plănuiau să dea jos Guvernul României în toiul creșterilor mondiale ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, președintele PNL Florin Cîțu și PNL găseau soluții concrete pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor la energie.

”PNL a fost cel mai responsabil dintre toate partidele, ridicând primul problema ajutorării românilor în contextul creșterii prețurilor la energie și venind primul cu soluții concrete – de pildă legea consumatorului vulnerabil, pe care PSD n-a reușit s-o adopte cât timp a avut majoritatea parlamentară.

Spre norocul românilor am reușit să implementăm aceste soluții înainte de votul de la moțiunea de cenzură și continuăm să le îmbunățim în Parlament.  Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români” - a declarat Costea.

Potrivit acestuia, sunt trei tipuri de soluții, iar toate trei vor fi implementate. 

”Sunt trei tipuri de soluții, iar toate trei vor fi implementate: 1. Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022; 2. Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric și 3. Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă”

De sprijin vor beneficia și IMM-urile. El se va aplica și pentru energie electrică și pentru gaze naturale: 

 • Aplicarea unui cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clientii finali
 • În cazul energiei electrice, exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înalta eficienta, accizei;
 • În cazul gazelor naturale, exceptarea de la plata contravalorii accizei.

Acesta a mai arătat cum funcționează soluțiile PNL, pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării:

o La energie electrică:
 • Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh. Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh. Prin urmare, prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.  
 • Exemplu: Dacă prețul este ca acum, 85 de bani kwh/oră X 100 de kw = 85 de lei/factura. Compensarea este de 0,291 X 100 = 29 de lei. Prin urmare, va plăti 56 de lei. 200 kwh / lună = compensare de 58 lei. Total de plată : 141 lei. 300 kwh / lună = compensare de 87 lei. Total de plată : 212 lei. 
 • Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni).
 • Acest lucru înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.
o La gaze naturale:
 • Prețul pentru gazele naturale se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie. 
 • Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale. 
 • Am vrut să ne asigurăm că acordăm ajutor celor care au nevoie și sunt strâmtorați cu banii, nu celor care pot folosi subvenția pentru a-și încălzi piscina sau casa de vacanță. 
 • Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.  

Cele două forme de sprijin, privind ajutorul pentru încălzirea locuinței acordat in sezonul rece (noiembrie-martie) și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe parcursul întregului an, se adresează:

 • familiei sau persoanei singure care obține un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei /persoană în cazul familiei și până la 2.053 lei, în cazul persoanei singure; 
 • veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe parcursul întregului an și este în valoare fixă în funcție de sursa de energie, astfel:

 • 30 lei - pentru consumul de energie electrică;
 • 10 lei - gaze naturale;
 • 10 lei - energie termică;
 • 20 lei - combustibili solizi și petrolieri;
 • suplimentul va fi de 70 lei în cazul în care unica sursă este energia electrică.

De reținut este faptul că acest suplimentul pentru energie se acordă cumulat, în funcție de sursele de energie din locuință. 

De exemplu: dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, va beneficia de 10 lei+10 lei+30 lei = 50 lei. 

 

Atât ajutorul pentru încălzire cât și suplimentul pentru energie se pot obține prin completarea aceluiași formular de cerere - declarație pe propria răspundere.

Formularul de cerere-declarație pe propria răspundere poate fi găsit la sediul primăriei localității pe raza căreia se află locuința ori pe paginile de Internet a primăriilor sau a agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, precum și a Ministerului Muncii si Protecției Sociale, și se depune la primăria pe raza căreia are locuința solicitantul, personal, electronic sau transmis prin poștă.

 

Bianca Murgu a declarat că una dintre soluțiile concrete implementate de guvernul PNL pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor este plafonarea prețului pentru gazele naturale la nivelul de 0,37 lei/ kwh pentru consumatorii casnici pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie. 

”Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale. 

Astfel, compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi”, a explicat aceasta. 

 

 

 

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii