Vaccinarea cu doza a treia începe în 28 septembrie

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 poate începe de marți, 28 septembrie, în România, a anunțat miercuri pemierul Florin Cîțu. Condiția este să fi trecut cel puțin șase luni de la rapel.

Pot face a treia doză și cei care au trecut prin boală.

 

„Am luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca să înceapă doza a treia”, a spus premierul.

 

Acesta a adăugat că doza de rapel se va efectua numai cu vaccin pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

  

Pentru cine este recomandată „ferm” doza a treia

CNCAV a anunțat miercuri, în paralel cu briefingul premierului, pentru cine este „ferm recomandată” doza a treia:

 

➢ persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile:

 

cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă),

persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

➢ persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

 

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

 

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, se spune în comunicatul CNCAV.

  

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

 

Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

 

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel.

 

Cum se face programarea

Se va realiza prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

 

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de DSP-uri.

 

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

 

„Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, transmite CNCAV.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii