Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie. Tipuri de diabet, simptome, prevenție

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet IDF, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul din cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei, fiziologul şi farmacologul canadian Frederick Banting care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat salvarea unui număr impresionant de vieţi omeneşti.

În fiecare an, peste 4,5 milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat (1 deces la 7 secunde) și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum bolile cardio-vasculare, insuficiența renală, boli neurologice, orbire și amputare.

În urma publicării rezultatelor studiului PREDATORR (evaluarea prevalenței diabetului în populația adultă a României) finalizat în prima parte a anului 2014, a rezultat că prevalența reală a diabetului în țara noastră este la peste 11% (în populația aflată între 20 si 79 de ani).

Diabetul este o boală metabolică în care pancreasul fie nu produce deloc insulină (tipul I), fie nu produce suficientă (tipul II) pentru a putea metaboliza glucoza provenită din carbohidrați și a o transforma în energie. Insulina este un hormon care creează condiţiile necesare pentru ca celulele să poată absorbi glucoza pentru a fi utilizată ca energie. 

Valorile normale a glicemiei la adulţii sănătoși, sunt cuprinse între 3,3 – 5,5 mmol/l, pe nemâncate.

Tipurile de diabet:

  • Diabetul de tip 1 – poate afecta persoane de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă la copii sau adulți tineri . Este cauzat de o reacție autoimună în care  se produce foarte puțină insulină sau insuficientă. Persoanele cu această formă de diabet au nevoie de injecții de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sângele lor.
  • Diabetul de tip 2 sau diabet non-insulino-dependent, reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Se caracterizează prin rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină, care pot fi  prezente unul sau ambele în momentul diagnosticării diabetului. Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 poate apărea la orice vârstă și poate rămâne nedetectat timp îndelungat.
  • Diabetul gestațional - constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în 1 din 25 de sarcini la nivel mondial și este asociată cu complicații atât  la mamă, cât și copil. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu diabet gestațional și copiii lor prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Simptome ale bolii:

  • xerostomia (setea);
  • consum ridicat de lichide (polidipsie)
  • urinare în cantitate mai mare decât de obicei (poliurie);
  • apetit culinar ridicat (polifagie);
  • oboseală
Pentru a preveni diabetul zaharat trebuie să vă schimbați obiceiurile alimentare, să aveți o alimentație sănătoasă cu 3 mese pe zi (eventual și 2 gustări); să practicați minim 30 de minute de mișcare pe zi (de exemplu mersul pe jos); periodic trebuie să vă controlați nivelul glicemiei.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii