Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Managerul SJU Satu Mare și inspectorul șef al ISU, prezenți la Conferința ”Medicina de Urgență Azi” de la Baia Mare

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Peste 500 de participanti la lucrarile celei de-a III-a editii a Conferintei ”Medicina de Urgenta Azi”.
Printre invitați s-au numărat managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, Adrian Marc, și inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare, Nicolae Dima.
Joi, 25 ianuarie, a debutat cea de-a treia editie a Conferintei ”Medicina de Urgenta Azi”, lucrarile urmand sa se incheie sambata, 27 ianuarie 2018. Parteneri ai Spitalulului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare in organizarea acestui eveniment sunt Asociatia ”Prietenii Spitalului Dr. Constantin Opris”, SMURD Maramures, Directia de Sanatate Publica Maramures si Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca.
Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 26 ianuarie, de la ora 10.00, la Hotel Mara din Baia Mare, moderator fiind dr. Calin Man, care a aratat ca lucrarile care se desfasoara in aceste zile vor aduce un plus in ceea ce priveste experienta profesionala in materie de medicina de urgenta.
Cuvantul de deschidere i-a apartinut doctorului Vasile Pop, director medical al Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare.

Evenimentul reuneste personalitati din lumea medicala, medicina de urgenta, terapie intensiva, cardiologie, pediatrie si din structurile reprezentative ale sistemului de urgenta din intreaga tara, dar si din strainatate. La Conferinta ”Medicina de de Urgenta Azi”, editia a III-a, participa presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Razvan Vulcanescu, reprezentantul Ministerului Sanatatii, Petru Melinte, doctorul Calin Alexandru, reprezentant al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, ai Colegiului Medicilor Maramures dar si ai autoritatilor locale si judetene.
Printre invitati se regasesc si manageri de spitale din tara si strainatate: Bucuresti, Targu Mures, Cluj, Satu Mare, Zalau, Bacau, Bistrita, Sibiu, Deva, Oradea, dar si Ucraina si Republica Moldova. Nu in ultimul rand, sunt prezenti alaturi de noi inspectori sefi de la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din Satu Mare, Salaj, Bistrita, Cluj si Suceava”, a declarat directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare, Vasile Pop.

Prefectul judetului Maramures, Vasile Moldovan a dorit sa isi arate aprecierea atat pentru lucrarile acestei conferinte, cat si pentru activitatea depusa pana in prezent la Spitalul Judetean din Baia Mare de catre managerul Sorina Pintea.
”Sunt convins ca cei care ati ales acest domeniu ati facut-o din pasiune si ati avut curajul de a alege aceasta specializare, pentru ca urgentele sunt primordiale in salvarea de vieti omenesti. Ii avem ca exemplu pe colegii nostri de la SMURD sau de la Serviciul Judetean de Ambulanta, care se deplaseaza pentru a acorda primul ajutor medical calificat si putem spune ca nu le este usor.
Asa este si pentru voi, toti cei care actionati la limita dintre viata si moarte. In meseria voastra se creeaza o legatura deosebita cu pacientul, care se bazeaza sa actionati rapid pentru a-i acorda primul ajutor. Din pacate nu toti pot fi salvati si este extrem de greu sa te uiti in ochii apartinatorilor si sa le spui ca ai facut tot ce s-a putut intr-o situatie sau alta. Cu aceasta situatie se intalnesc toti medicii, nu doar specialistii in medicina de urgenta. Ne inclinam in fata voastra si va asiguram de respectul si consideratia noastra pentru nobila profesie aleasa de a veni si a acorda ajutorul medical de urgenta semenilor”, a precizat prefectul Vasile Moldovan.

Doctorul Calin Alexandru, reprezentant al Departamentului pentru Situatii de Urgenta a transmis mesajul de salut si gandurile bune ale sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, care nu a putut fi prezent la aceasta editie a Conferintei.
”Noi suntem implicati in argumentarea necesitatii obtinerii unor fonduri structurale din partea Comisiei Europene pentru dezvoltarea Sistemului de Urgenta, iar colegii de la Ministerul Dezvoltarii, care au participat la Bruxelles la aceste discutii, ne-au rugat sa explicam cum anume vrem sa dezvoltam medicina de urgenta fara a afecta dezvoltarea medicinei primare, iar aceste doua sisteme nu sunt concurente, sunt complementare. Vreau sa subliniez ca medicina de urgenta este in avangarda schimbarii sistemului medical.
Chiar si faptul ca exista aceasta structura a SMURD-ului, care este o structura fara personalitate juridica, in care participa si conlucreaza impreuna medici si asistenti din Unitatile de Primiri Urgente si paramedicii din Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta si exista o colaborare cu structurile Serviciului de Ambulanta arata faptul ca noi suntem incantati sa ne modificam conceptiile si sa intelegem ca un sistem integrat aduce cu mult mai multa plus valoare asistentei medicale, decat daca le-am lua separat”, a subliniat doctorul Calin Alexandru.

Dr. Hadrian Borcea, medic-sef UPU SMURD Oradea a aratat ca astfel de intalniri sunt chiar mai importante decat par la prima vedere, deoarece aduc o substanta medicinei de urgenta.
”In ultima perioada am beneficiat de o foarte buna dezvoltare a aspectelor logistice. In ceea ce priveste formarea profesionala, cunostintele profesionale, modul in care ele se aduc la zi, acestea reprezinta o latura a activitatii noastre care se specializeaza permanent prin astfel de evenimente”, a aratat dr. Hadrian Borcea.

In deschidere a vorbit si presedintele Asociatiei ”Prietenii Spitalului”, Romana Furtuna, care a aratat ca, in comparatie cu anul trecut, numarul participantilor a crescut, iar anul viitor se doreste chiar un aflux mai mare de inscrisi. Ultimul dar nu cel din urma, la cuvant s-a inscris medicul-sef al UPU SMURD, doctorul Dan Roman. Acesta a precizat ca, Spitalul Judetean din Baia Mare a incercat sa permanentizeze aceasta conferinta si sa o ridice la un nivel tot mai inalt.


sursa: Biroul de presa al Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare
foto: ziarmm.ro

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card