Bilete de tren mai scumpe de la 1 iulie, la toți operatorii

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Începând cu 1 iulie 2022 biletele de tren se scumpesc cu 20%. În urma solicitării CFR Călători, Autoritatea Feroviară va crește prețul biletelor, creștere ce se va aplica tuturor operatorilor de transport feroviar de persoane din România.

Motivul invocat ar fi creșterea prețurilor la energia electrică. În comunicatul Companiei CFR Călători se precizează faptul că scumpirea biletelor de tren va fi luată de către Autoritatea Feroviară și se va aplica pentru toate companiile din acest sector.

Cât înseamnă această scumpire

În prezent, pentru ruta București-Brașov un bilet costă 50 lei, iar de la 1 iulie biletul va costa 60 lei, adică cu 10 lei în plus.

Dacă un bilet de tren pe ruta București-Constanța costă acum 60 lei, de la 1 iulie va ajunge să coste în jur de 72 lei. Scumpiri similare vor aplica și cei cinci operatori privați de transport feroviar de călători.

 

Cum este motivată majorarea prețurilor de CFR

Majorarea  prețurilor biletelor de tren este prevăzută în proiectul de Buget al CFR Călători și este motivată prin creșterea accelerată a prețurilor cu energia de tracțiune (electricitate și motorină).

”Veniturile din serviciile prestate, respectiv veniturile din transportul feroviar public de călători, vor crește în anul 2022, cu 12,70%, de la 694.310,75 mii lei (anul 2021) la 782.500 mii lei (anul 2022) urmare a creșterii volumului de activitate – 48.000 mii tren/km.

În sensul celor prezentate, realizarea veniturilor bugetate este posibilă doar în cazul în care se va aproba majorarea tarifelor, solicitată de Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători “C.F.R. – Călători” – S.A. începând cu data de 1 iulie 2022, deoarece din anul 2013 nu au mai fost operate majorări de tarif la călătoria pe calea ferată”, potrivit proiectului.

Maxim Rodrigo, preşedinte, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România:

”Din ce în ce mai multe trenuri de călători devin trenuri nerentabile, atât la operatorii de stat, cât și la operatorii privați datorită creșterii prețului (…) la curent electric, la gaze naturale și la motorină. Și în aceste condiții, fără o scumpire a biletelor de 20%, practic nu vor face față nici unii din operatori”.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii