alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews

Ziua Mondială a Zonelor Umede

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
În vederea marcării evenimentului ecologic „2 februarie 2017 - Ziua Mondială a Zonelor Umede ” având ca tema ”Zonele umede – pentru reducerea riscurilor dezastrelor” Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare organizează o serie de activități.
Astfel, pentru a contribui la „Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor acvatice” (Midwinter count) acțiune coordonată de Wetlands International, reprezentanți ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi membri ai Corpului Voluntarilor Ecologi în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română – sucursala Satu Mare vor participa, în perioada 10-20 ianuarie 2017 la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count). Observaţiile se vor efectuata pe râul Someş în amonte de Satu Mare (în zona localităţilor Pomi şi Valea Vinului), pe râul Someș aval de Podul Galben , la Heleșteele de la Moftinu Mic și pe râul Tur.

Prima acțiune din cadrul programului dedicat celor două evenimente de mediu va avea loc în data de 14.01.2017 după următorul program:
- Pe râul Someș acțiunea se va organiza începând cu ora 10, iar punctul de întălnire va fi la baza digului la capătul străzii Sandor Gellert din Micro 16. Din partea APM Satu Mare va participa domnul Man Ioan alături de 15 tineri voluntari de la Școala Gimnazială Avram Iancu;
- La acțiunea organizată la Heleșteele de la Moftinu Mic, din partea APM Satu Mare va participa Domnișoara Pandi Annamaria și Herțea Dănuț alături de 15 tineri voluntari de la Școala Gimnazială Mihai Viteazul din Moftinul Mic.

Acestă acţiune se încadrează în programul de evaluare pe termen lung a efectivelor de păsări organizat de Wetlands International începând cu anul 1967 şi care se desfăşoară în fiecare an pe teritoriul a peste o 100 de ţări din lumea întreagă. Acest recensământ se efectuează concomitent pe tot teritoriul României.
În cadrul recensământului se vor colecta următoarele date: zonele umede vizitate (de-a lungul anilor se păstrează aceleaşi zone de observaţie), speciile de păsări observate, numărul exemplarelor /specie, starea habitatelor în care se fac observaţiile (apă îngheţată sau nu etc.), condiţiile climatice în care se desfăşoară observaţiile, ce mijloace s-au utilizat pentru observaţii (binoclu, lunetă,etc.) și totodată se va prezenta elevilor și importanța zonelor umede privind conservarea speciilor de păsări acvatice și cu referire la reducerea riscurilor privind dezastrele naturale .
De asemenea, în data de 2 februarie 2017 - Ziua Mondială a Zonelor Umede se va organiza la Complexul de educație ecologică ”Casa Verde” din Satu Mare un simpozion, cu participarea APM Satu Mare, Societatea Ornitologică Română – sucursala Satu Mare și Corpul Voluntarilor Ecologi , elevi și cadre didactice, în care se vor prezenta următoarele:
- Importanța evenimentului de mediu ” 2 februarie 2017 - Ziua Mondială a Zonelor Umede”;
- Prezentarea rezultatelor obținute la recensământul de iarnă al păsărilor acvatice ;
- Discuții pe marginea materialelor prezentate.
Scopul acestor activități este de a crește conștientizarea și de a sublinia rolul vital al zonelor umede sănătoase în reducerea impactelor fenomenelor extreme ca și inundațiile, seceta și furtunile asupra comunităților .

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii