Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, sunt originari din Satu Mare Foto: Screenshot via Youtube

Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, sunt originari din Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Evreii ultrareligioși despre care s-a făcut filmul ”Unorthodox”, de pe Netflix, se trag din Satu Mare. 

Pentru a afla mai multe despre viața celor care trăiesc în una dintre cele mai numeroase comunități hasidite din lume, reporterii hotnews.ro au stat de vorbă Dan Has, președintele Comunității Evreilor din Zalău.

”Unorthodox”, miniseria difuzată de câteva zile de Netflix, spune povestea unei fete care fuge dintr-o comunitate de evrei ultraortodocși din Brooklyn, New York. Filmul este inspirat din cartea autobiografică a scriitoarei Deborah Feldman, o fostă membră a comunității hasidite și care trăiește, în prezent, la Berlin.

Seria de pe Neflix a fost lansată la sfârșitul lui martie, iar în câteva zile a ajuns o adevărată senzație pe internet.

”Unorthodox” suprapune două lumi: una a evreilor hasidiți care trăiesc în comunități închise, după reguli stricte, vechi de sute de ani, și cea modernă și tolerantă a Berlinului din zilele noastre.

În film se trece de la căsătorii aranjate de părinți, accesul interzis la internet și la alte mijloace de comunicare sau de la femeia redusă la statutul de „mașină de făcut copii” (după cum se exprimă unul din personajele din film), la cluburile de noapte, cuplurile gay și tot ce înseamnă Berlinul din zilele noastre.

Personajul principal, Esty, 19 ani, este deja căsătorită de un an cu un tânăr dintr-o familie bogată, când decide să fugă la Berlin pentru că nu mai suportă viața strictă din comunitatea hasidită. Chiar dacă și ea face parte din această lume închisă, Esty consideră că viața care o așteaptă în față nu este deloc cea pe care și-o dorește.

Filmul merită văzut, dar ce mi-a atras atenția este faptul că hasidiții prezentați în „Unorthodox” sunt „satmar”, adică sunt originari din Satu Mare. În film nu se precizează acest lucru, se amintește doar vag că strămoșii acestor ultraortodocși ar fi din Ungaria, ceea ce parțial este adevărat. În 1944, când fondatorul sectei a fugit din Satu Mare în Elveția și apoi în Statele Unite (satmar este numele maghiar al orașului), această regiune făcea parte din Ungaria horthystă.

De altfel, grupul hasidit satmar, unul dintre cele mai numeroase grupuri de evrei ultraortodocși din lume, este cunoscut în comunitate de evrei din nordul Transilvaniei. 

Interviul complet cu Dan Has, președintele Comunității Evreilor din Zalău, poate fi citit integral pe hotnews.ro

Sursa: hotnews.ro

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii