Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Un secol de existență. Primarul a premiat azi o sătmăreancă în vârstă de 100 de ani

Matolcsi Ida este o sătmăreancă în vârstă de 100 de ani.
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ținut să o felicite, să-i ofere o diplomă aniversară, un buchet de flori și un premiu în bani.
Matolcsi Ida s-a născut în 16 octombrie 1915, în Ungaria, iar din anul 1944 s-a mutat în Satu Mare unde s-a căsătorit. Are doi copii, trei nepoți și cinci strănepoți. De 48 de ani este văduvă, iar de 13 ani, după ce una dintre fiicele ei a decedat, s-a mutat în Șimleu Silvaniei, la una dintre nepoatele sale, care o îngrijește. În momentul de față este imobilizată la pat, după o fractură la șold.
Este o femeie simplă care s-a ocupat doar de agricultură, nu a fost niciodată bolnavă, iar la medic a fost o singură dată pentru o extracție dentară.
Întrebată cum se simte la vârsta de 100 de ani, aceasta a spus că ”E grea vârsta pentru că sunt mulți ani”.
În municipiul Satu Mare, trei sătmăreni au împlinit deja vârsta de 100 de ani, în timp ce alți șapte sătmăreni au împlinit 90 de ani, potrivit datelor oferite www.satumarenews.ro de directorul executiv al Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor al municipiului Satu Mare, Ionel Torja.
Speranţa medie de viaţă la nivel mondial s-a dublat în ultimii 200 de ani, crescând cu 2 ani în fiecare deceniu. Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi a condiţiilor de trai din ultimul secol a condus la o creştere accelerată a acesteia.
În România, speranţa de viaţă la naştere în 1900 era de doar 36,4 ani. Secolul al XX-lea a fost martorul unui progres imens, în 1974-1975 aceasta ajungând la 69,3 ani. În 2011, speranţa medie de viaţă era de 73,98 de ani (70,5 ani în cazul bărbaţilor şi 77,6 ani în cel al femeilor).

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii