davis banner

Elevii de la Liceul Ioniță G. Andron din Negrești Oaș au fost informați despre răspunderea penală a minorilor

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Răspunderea penală a minorului este una dintre temele cele mai solicitate de către cadrele didactice și de părinți pentru întâlnirile pe care polițiștii le au cu elevii de gimnaziu și liceu.

Riscurile și pedepsele pe care minorii și le asumă, de cele mai multe ori în necunoștință de cauză, atunci când fac anumite fapte ce intră sub incidența legii, rămâne un subiect de interes, chiar și pentru tineri.

Polițiștii din cadrul Biroului  Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, alături de colegii lor de la Poliția Orașului Negrești Oaș, au desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ample activități preventive la Liceul Tehnologic Ionița G. Andron din Negrești Oaș. La aceste activități au participat 125 de elevi și 7 cadre didactice.

actiuni informare elevi negresti 2

De această dată, liceenii aflați în primul an de studiu au fost cu precădere vizați de polițiști, tocmai pentru faptul că aceștia se află deja la vârsta răspunderii penale, având peste 14 ani, dar încă nu sunt suficient de maturi pentru a înțelege pe deplin consecințele faptelor lor. 

Elevii au aflat de la polițiștii prezenți despre principalele infracțiuni comise de tineri, factorii care au condus la producerea acestora dar și despre pedepsele aplicabile minorilor și despre însemnătatea cazierului judiciar. Și pentru că drogurile și alcoolul întunecă rațiunea și percepția, fiind adeseori asociat cu comiterea de infracțiuni, toți cei prezenți au avut ocazia de a se convinge singuri de o parte din efectele acestor substanțe, testând ochelarii speciali care simulează o parte din efectele unui astfel de consum.

O clipă de neatenție, un anturaj nepotrivit, o relaxare prea mare a minții sau, dimpotrivă o agitație prea mare, dată de consumul de substanțe interzise, pot fi punctul de cotitură în viața unui tânăr, momentul în care regulile sunt văzute ca fiind pentru a fi încălcate iar riscurile percepute a fi minime și undeva departe, într-un viitor incert. Fiecare moment contează și fiecare decizie te poate scoate de pe drumul cel bun și arunca într-o perspectivă a pierderii libertății, libertate ce înseamnă o valoare fundamentală în viața oricărui tânăr.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii