Spitalul TBC din Satu Mare ar putea fi retrocedat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fundaţia Caritatea, un ONG care îşi are sediul în Bucureşti şi care are legături strânse cu comunitatea evreiască din România deţine mai multe imobile şi terenuri în toată ţara, proprietăţi revendicate în baza unor decizii de retrocedare în numele comunităţii evreieşti.
Fundația încearcă să pună mâna pe mai multe proprietăți din România, între care se numără și clădirea Spitalului TBC din Satu Mare.
Fundaţia Caritatea încearcă să pună mâna aceste proprietăţi, motivând că au fost preluate abuziv de către statul român, scrie Gazeta de Cluj. Reţeta acestei fundaţii se repetă în mai multe locuri din ţară. De exemplu, în Timişoara, vizavi de primărie, stă în paragină de ani de zile o clădire în care a funcţionat cândva un Liceu de Arte Plastice. Clădirea a fost revendicată şi apoi lăsată în paragină tot de către acest ONG cu sediul în Bucureşti. Asta după ce se anunţase că în acel loc se va ridica un hotel de zile mari, cu SPA inclus.
În situaţia imobilului din Timișoara, căruia i s-a pus cruce sunt multe altele, iar problema este foarte dureroasă pentru că majoritatea clădirilor sunt sedii de spital. Cum este cazul Spitalului de TBC din Botoşani, Spitalul de TBC din Satu Mare, Secţia de Ginecologie din Timişoara sau Maternitatea Fălticeni – care plătea chirie Fundaţiei Caritatea, însă contractul i-a expirat la sfârşitul lunii martie 2016, iar autorităţile se gândesc deja s-o mute într-o şcoală, mai scrie Gazeta de Cluj.
Fundaţia Caritatea a formulat aproximativ 2.000 de cereri de retrocedare a unor bunuri imobiliare deţinute în trecut de evrei care au fost confiscate sau naţionalizate. Multe dintre procesele aflate pe rolul instanţelor au fost câştigate, imobile de pe urma cărora în buzunarul ONG-ului intră o grămadă de bani.
În anul 2005, printr-o adresă depusă la Consiliul Judeţean, Fundaţia „Caritatea” din Bucureşti a solicitat retrocedarea imobilului de pe strada Ialomiţei nr. 9, în care îşi are sediul Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare. Cererea de retrocedare a fundaţiei evreieşti a fost urmată de un alt document, prin intermediul căruia, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor făcea cunoscute rezultatele expertizei privind evaluarea imobilului în care îşi are sediul Spitalul TBC.
Suma menţionată în acest document este foarte mare, adică 1.500.000 euro. În urma unei contraexpertize solicitate de către managerul spitalului TBC, dr. Ioan Sergiu, a reieșit o valoare mult mai mică a imobilului, adică 950.000 euro. Contraexpertiza a fost trimisă comisiei de evaluare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, iar în prezent se aşteaptă răspunsul.
Fundaţia Caritatea a fost înfiinţată prin Decizia civilă 60/A/1998 a Curţii de Apel Bucureşti, fiind înregistrată în Registrul Special a Tribunalului Bucureşti. Scopul fundaţiei îl constituie dobândirea în proprietate precum şi revendicarea şi deţinerea, protejarea, administrarea şi valorificarea bunurilor imobiliare evreieşti care vor fi restituite de către autorităţile publice competente române Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (…) Mai mult, prin Hotărârea Guvernului nr. 999 din 27 august 2008 s-a recunoscut Statutul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic. Astfel, în statutul Cultului Mozaic este reglementată şi problematica restituirii proprietăţilor preluate în mod abuziv de statutul român în perioada 1945-1989”.

Sursa – gazetadecluj.ro

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii