alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews

Evaluare națională. 10.414 elevi din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor intra în febra examenelor

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Peste 10.400 de elevi din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor susţine examene de evaluare naţională.
Primii vor fi evaluați elevii claselor a VI-a (23 și 24 mai), urmați de elevii claselor a IV-a (30, 31 mai și 2 iunie) și elevii claselor a II-a ( în zilele de 6, 7 și 8 iunie).
În fiecare an, evaluarea națională a elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a a implicat un consum enorm de hârtie, în unele dintre școli consumându-se peste 10.000 de coli de hârtie pentru teste (subiectele înșirându-se pe prea multe pagini), rapoarte, centralizări.
Pentru aceste teste, elevii nu vor primi note, ci coduri. Ulterior codurile vor fi interpretate şi consemnate pe o fişă de observaţie, după care, pentru fiecare elev în parte, se va alcătui un raport narativ.
Cadrele didactice care au susținut anii anteriori astfel de examene susțin că au fost copleşiţi de sutele de rapoarte, fişe de observaţii şi centralizări pe care le-au avut de făcut.
În acest an, cheltuielile necesare pentru consumabile (hârtie, toner etc.) vor fi suportate de școli, din bugetul ministerului de resort, susține Mariana Roman, inspector școlar general adjunct.
În zilele de examen, activităţile de transfer şi preluare a arhivelor de subiecte se vor desfăşura dis-de-dimineaţă, astfel că profesorii din comisie au trebuit să fie devreme la şcoală.
Ministerul Educației a justificat introducerea acestor testări, în urmă cu doi ani, menţionând că prin intermediul lor se va vedea în ce măsură elevul şi-a însuşit elementele de bază specifice vârstei: scris, citit, socotit, insistându-se, ulterior, pe corectarea eventualelor dificultăţi.
Haos la evaluare, în urmă cu doi ani
În urmă cu doi ani, la testarea de la limba română de la clasa a IV-a, elevii s-au confruntat cu o problemă cel puţin hilară, una dintre cerinţe neputând fi rezolvată. Fişa de examen conţinea, pe una dintre pagini, un subiect unde copiii trebuiau să răspundă unor cerinţe pe baza unui text şi a unor poze cu creioane colorate. Din lipsă de copiatoare color, foile de examen au fost printate alb-negru, iar creioanele erau toate gri sau negre. La sesizarea mai multor inspectorate şcolare, ministerul a revenit asupra subiectului şi a retrimis subiectul, cu menţiunea culorii pe fiecare creion.
Totodată, o altă problemă legată de „culoare” a fost ridicată de imaginea, tot alb-negru, pe care au avut-o elevii de clasa a II-a ca suport pentru crearea unui text.
Elevii au fost întrebaţi despre ce anotimp este vorba în respectiva imagine, primind totodată câteva cerinţe pe baza pozei. Răspunsul corect era primăvara, uşor de intuit de copii, dacă ar fi primit desenul color. Mare parte dintre copii au considerat că „toamna” e răspunsul corect.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii